3 verborgen kosten bij het kopen van een huis

GreeOn

Dat je bij het kopen van een huis meer geld kwijt bent dan alleen de koopsom moge duidelijk zijn. De makelaar pikt zijn graantje mee, de hypotheekadviseur en de notaris eveneens. Maar dit zijn nog niet eens de enige bijkomende kosten. In deze blog zetten we enkele mogelijke kostenposten op een rijtje waar je wellicht nog geen rekening mee had gehouden.

Een nieuwe cv-ketel

Veel achterstallig onderhoud kun je met het blote oog zo zien. Schimmel in de badkamer, afbladderende kozijnen, hang-en sluitwerk dat aan vervanging toe is en ga zo maar door. Iets dat veel woningkopers echter over het hoofd zien is de cv-ketel. Het is belangrijk om na te gaan hoe oud deze ketel is en in wat voor staat hij verkeert. Een nieuwe ketel is namelijk best prijzig en je kunt maar beter vooraf weten dat de aanschaf hiervan noodzakelijk is. Mocht je een nieuwe ketel nodig hebben, koop er dan eentje bij GreeOn. Je profiteert dan van de laagste prijzen en weet bovendien zeker dat je de komende pakweg vijftien jaar goed zit.

Een bouwkundige keuring

Natuurlijk, je makelaar kan je als het goed is een heleboel vertellen over de woning die je bezichtigt. Echter, wil je echt gedetailleerd inzicht krijgen in de bouwkundige staat van de woning, dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dit is niet verplicht, maar je staat wel sterk wanneer achteraf blijkt dat er verborgen gebreken zijn. Door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring voldoe je aan de controleplicht die je hebt als koper en kunnen toekomstige gebreken op de verkopende partij afgewenteld worden, wanneer zij hiervan op de hoogte behoorden te zijn, maar hebben verzuimd het jou mede te delen. Het laten uitvoeren van zo’n keuring brengt vanzelfsprekend wel kosten met zich mee.

Diverse belastingen

Ook brengt het kopen van een woning extra belasting met zich mee. Dit begint al met het afsluiten van het koopcontract, tenzij je een nieuwbouwwoning betrekt. Is dit niet het geval en koop je dus een reeds bestaand huis, dan ben je overdrachtsbelasting verschuldigd. Dit komt neer op twee procent van de koopsom. Daarnaast moet je rekening houden met het zogeheten eigenwoningforfait. Dit is een (fictief) bedrag dat bij je belastbaar inkomen wordt opgeteld, omdat je met bezitten van een woning vermogen kunt opbouwen. Huur je op dit moment een huis en wil je gaan kopen, dan is dit dus een extra bijkomende kostenpost om rekening mee te houden.