Spouwmuurisolatie is de oplossing!

Het echt goed isoleren van een heel huis, kan dat wel?Je zou er een glazen kas omheen kunnen bouwen, dat is overigens al eens gedaan, maar zijn er eenvoudiger manieren een huis te isoleren?

In het Noordelijke deel van Europa is het idee van een open muur ontstaan. De muren van huizen en gebouwen werden in Noord Europa, net als in het noorden van Rusland, voorzien van ingebouwde kanalen die waren aangesloten op de centrale open haard of op de centrale kachel. Het mengsel van rook en warme lucht verwarmde direct de muren en dat hielt de kou effectief buiten.

Aanbrengen-van-spouwmuurisolatieIngebouwde kanalen vormen geen spouw

Omdat de kanalen in de muren waren aangelegd, en de muren verder solide waren, werkte de zojuist besproken voorloper van de centrale verwarming alleen wanneer er in huis gestookt werd. Als isolatie zijn de kanalen dus niet voldoende, er zijn simpelweg teveel koude bruggen.

Ook de kanalen die de oude Romeinen onder hun vloeren legden verwarmen het huis alleen als er warm water beschikbaar was. Nu was dat in het Italië van de Romeinen geen groot probleem, maar in de door hen bezette gebieden weer wel.

Spouwmuurisolatie werd de nieuwe standaard

Spouwmuurisolatie verenigde de twee aspecten van de holle muur als isolatie en een goed isolatiemateriaal. Het isoleren van de spouw is natuurlijk het makkelijkst tijdens de bouw. Het isolatiemateriaal wordt op een eenvoudige manier in de ruimte gelegd die daarvoor bedoeld is. Het is dan mogelijk de wat eenvoudiger materialen als steenwol te gebruiken. Zijn de muren eenmaal opgetrokken, maar is de bouw nog niet af? Dan is het mogelijk een isolerend schuim in de spouw te spuiten voordat het dak gebouwd wordt.

Bij een wat ouder gebouw blijven er minder mogelijkheden over. Er kan een extra buitenmuur geplaatst worden, maar dat is omslachtig en het verandert het aanzien van de woning of het gebouw. De gemeente kan dat zien als een reden om de vergunning niet af te geven. Spouwmuurisolatie aanbrengen zonder grote veranderingen aan het gebouw kan wel, door middel van het injecteren van het isolatiemateriaal.

Energielabel-en-spouwmuurisolatieSpouwmuurisolatie injecteren, in de meeste gevallen kan het gewoon

De muur moet voor het injecteren voldoen aan een aantal voorwaarde. Het is bijvoorbeeld beter als de spouw breder is dan vijf centimeter. Ook mag er geen materiaal in de spouw zitten, zoals bouwafval of het materiaal van eerdere isolatie pogingen. Natuurlijk moet ook het metselwerk van de buitenmuren in goede staat verkeren. Er wordt dan een aantal gaten in de buitenmuren geboord waardoor een vloeistof onder druk in de spouw gespoten wordt. Het is ook mogelijk om droog isolatiemateriaal, in de vorm van korrels of vlokken, te injecteren. Genoeg mogelijkheden dus! Spouwmuurisolatie aanbrengen is echter geen doe-het-zelf klusje. Ga dan ook niet zelf lopen rommelen, maar laat een gespecialiseerd bedrijf de spouwmuren isoleren. De investering is het zeker waard, des te meer omdat je met de geïsoleerde muren een gezonder binnenklimaat krijgt. Ventilatie in huis wordt door het isoleren overigens extra belangrijk. Vergeet dat dus niet te doen!